Diyarbakır Bölgesi
Bereketli toprakların saklı hazinesine açılan bir kapı, doğunun esrarını, el sanatlarında ki ustalığının sırrını bağrına nakşetmiş bir şehirdir Diyarbakır.
Medeniyetlerin beşiği olmuş kent tarih öncesi devirlerden beri varlığını sürdürmektedir. Ev sahipliği yaptığı her medeniyetin izleri bugün hala sokaklarında, caddelerine, camilerine, kiliselerine, evlerinin kapılarına, havasına ve suyuna adeta sinmiştir.
Kimler gelip geçmedi ki bu topraklardan Hurilerden, Asurlulara, Perslerden, Romalılara, Selçuklulardan, Osmanlılara kadar 33 farklı medeniyete ev sahipli yapmış ev, yurt ve barınak olmuştur.
Asya’nın Mezopotamya’ya doğunun kalbine açılan kapısıdır adeta. Bu özelliği ile önemli bir ticaret yolu bir kültür köprüsüdür. Tarih boyunca Amida, Amid, Kara Amid, Diyar-ı Bekir, Diyarbekir gibi isimler alan şehir Ulu Önder Atatürk döneminde bakırının ünlü olmasıyla bakır diyarı anlamına gelen Diyarbakır adını almıştır.
Diyarbakır Gezilecek Yerler
Hevsel Bahçeleri
8.000 yıllık geçmişe sahip olan Dicle Nehri ile tarihi surlar arasında yer alan Hevsel Bahçeleri ziyaretçilerine adeta görsel şölen yaşarmaktadır. Yeşilin her tonunu barındıran bu bahçe sadece Diyarbakır’ ın değil ülkemizin en önemli varlıklarından biridir.
Kervansaray
Kervansaray, 1521 yılında başlamış olup 1527 inşası tamamlanmıştır. Mimari olarak önemli bir yapıt olup kesinlikle gezilmesi gereken yerler arasındadır. 17 dükkân ve 72 oda sahip olan Kervansaray günümüzde restore edilip otelde halini getirilmiştir.
Sülüklü Han
Rivayete göre 1683 yılında Hanilioğlu Mahmut Çelebi ve kız kardeşi Atike Hatun tarafından yaptırılan bu han, içerisinde bulunan bir kuyudan doktorlar tarafından şifa amaçlı sülükler çıkartıldığı için ismi Sülüklü Han olmuştur. Şuanda restore edilmiş ve kafe olarak misafirlerini ağırlamaktadır.
Ulu Camii
639 yılında inşa edilen Ulu Cami en eski cami olarak bilinmektedir. Diyarbakır İslam ordusu tarafından fethedilmesinden sonra en büyük Hristiyan Camisi olarak kabul edilmiştir. Cami, İslam dünyası için önemli bir yere sahip olmuş ve 5. Harem-i Şerifi olarak kabul edilmiştir.
On Gözlü Köprü
On Gözlü Köprü, Mervaniler zamanında Diyarbakır hükümdarı Nizamüddevle Nasr tarafından 1065 yılında yaptırılmıştır. Köprü günümüze kadar gelen en önemli miraslarımız içerisinde yer almaktadır. Dört isimle anılan On Gözlü Köprü, Mervani Köprüsü ve Silvan Köprüsü olarak da bilinmektedir.
Diyarbakır’ da Neler Yenir
Doğunun en güzel ve en zengin mutfağına sahip olan Diyarbakır yemekleri tatlıları ve yöresel yiyecekleri ve içecekleri ile tarihten gelen lezzetleri günümüze de tüm içtenliği ile sunmaktadır. Lebeni, Meftune, Hıllorik, Bostana, Kaburga Dolması, Kibe Mumbar ve Nardanaşı gibi lezzetleri demeden bu güzel şehirden ayrılmayın deriz.