Kütahya Bölgesi
Efsane şehir Kütahya. Ezop’ un, Devlet Ana ve Evliya Çelebinin yurdu. Burası seramik şehridir. Her karış toprağında yüzlerce hikâye hayal ve gerçek bir arada harman olmuş ve efsaneleşmiş bir şehir. Kuruluş tarihi kesin olarak tespit edilmemiş olsa da tarihi M.Ö. 3000 yıllarına dayanmaktadır. Hititler geçti bu topraklarından daha sonra Frigler, Lidyalılar, Persler, Romalılar derken Osmanlı’ nın eline geçti. Osmanlı şehzadelerinin yetiştirildiği bir şehir.
1. Dünya savaşında sonra 17 Temmuz 1921 Yunan işgaline uğramıştır Kütahya. 30 Ağustos 1922 tarihinde kazanılan Başkumandan Meydan Muharebesi ile Türkiye Cumhuriyeti’ nin temellerinin atıldığı bir il olmuştur. Başkumandan Atatürk’ ün Ordular ilk hedefiniz Akdeniz emrini verdiği yerdir Kütahya.
Türkler bu şehri fethettikten sonra Kütahiye ismini vermişlerdir. Zamanla değişikliği uğrayan bu isim Kütahya halini almıştır.
Kütahya çarşılarında uzun uzun alışveriş yapın. Çarşılarda doğal sebze ve meyve tedarik edebilir ve hediyelik eşya satan tezgâhlardan küçük biblolar, takı aksesuarları alabilirsiniz. Kütahya, rengârenk çinileri ve milli tarihimizde önemli rolü olan bir şehirdir. Birçok kaplıca tesisleri ve termal otelleri olan şehir, gelen ziyaretçilerine şifa dağıtıyor.
Termal suların iyi geldiği hastalıklar ise şunlardır: Sindirim sistemi, özellikle mide, bağırsak, karaciğer, safra yolları fonksiyon bozuklukları, taşları, Dolaşım sistemine ait hastalıklar, kalp, beyin ve atar damarlardaki is kemik sendromlar, damar sertliği, astım vakaları.
Kütahya Gezilecek Yerler
Kütahya Kalesi
Şehrin simgesi haline gelmiş olan Kale,3 bölümden oluşmaktadır. Kale Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı devirlerinde kullanılmasına rağmen kim tarafından yapıldığı kesin olarak bilinmektedir.
Domaniç Ormanları
Kütahya da doğal güzelliklerin en başında gelen ismini Domaniç ilçesinden alır. Ormanda yüzlerce ağaç türü yer alıyor. Bazıları hatta bu ormanda yetişiyor. Mis gibi havasında nefes almak isteyen Doğaseverlerin kesinlikle gitmesi gereken yerler arasındadır.
Dumlupınar Şehitliği
Dumlupınar Meydan Muharebesi’nde vefat eden Türk askerlerimiz anasına yapılan 500 Er ve 10 Subayın bulunduğu şehitlik, Kültür Bakanlığı’nın tarafından açılmıştır.
Kütahya Ulu Camii
Kütahya Ulu Camii, şehrin tarihi ibadet mekânlarının ilk sıralarında yer alıyor. Yıldırım Bayezid tarafından inşa ettirilmeye başlanmış fakat Yıldırım Bayezid’in ölümünden sonra yarıda kalmıştır. Yıldırım Bayezid’in oğlu Şehzade Musa Çelebi tarafından inşası tamamlanmıştır.
Kütahya Çinili Camii
Şehrin simgelerinden biri olan Kütahya Çinili Camii, 1973 yılında yapılmıştır. Ressam Ahmet Yakupoğlu’nun eseri olan cami dış cephesinin çinilerle süslü olduğu için dünyada başka bir örneği bulunmuyor.